keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Vinkkejä ruokailuun :)

Kun on likimain vuoden syönyt lähes samanlaisista ruoka-aineista koostuvia aterioita, alkaa toden teolla mielikuvitus keksimään erilaisia viritelmiä ruokavaihtoehdoiksi. Ruokavalioni koostuu pääasiassa puurosta, kalasta, kanasta, kalkkunasta, vihanneksista, rahkasta, raejuustosta, oliiviöljystä, pähkinöistä sekä maltillisesta määrästä perunaa, makaronia ja riisiä. Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta pienellä vaivannäöllä näistä ruoka-aineista saa loihdittua vaikka ja mitä. Laitan alle muutamia omia ohjeitani. Mitään tarkkoja määriä en voi laittaa, koska jokainen tarvitsee kokoonsa ja tavoitteisiinsa nähden omat mitat, mutta tämä on ainakin suuntaa antavaa, josta voisi saada jokainen toivottavasti vähän vinkkejä ruokavalioonsa. Minulle todella tärkeäksi tämän ruokavalion aikana ovat tulleet erilaiset mausteet ja maustesekoitukset. Suolattomien maustesekoitusten löytäminen ei kuitenkaan ole ollut kovin helppoa. Esim. sitruunapippurin ensimmäinen ainesosa tuoteselosteessa on SUOLA. Kannattaa siis kiinnittä huomiota, jottei ns. piilosuolaa tule hurjasti näiden mausteiden mukana. Mutta nyt niihin ohjeisiin. Perusruokiahan nämä ovat, mutta hyväksi havaittuja, ei kyllästytä...ainakaan vielä :)

Kana/Kala/Kalkkunawokki

Tarvitset:

  • Kanaa/Kalaa/Kalkkunaa
  • Kesäkurpitsaa
  • Kaalia
  • Punasipulia
  • Kukkakaalia
  • Chilipalkoja (Tietenkin voit vaihdella näihin muitakin vihanneksia)
  • Makaronia/Riisiä/Perunaa
  • Lisukkeeksi rasvatonta raejuustoa
  • Mausteina: Suola, curry, kurkuma, paprikamauste, garam masala mausteseos (Meira), suolaton pippurisekoitus (Meira), kuivattu persilja ja ruohosipuli. (Toki voit käyttää makusi mukaan mitä tahansa mausteita, esim. valkosipulia :P)


  1. Valintasi mukaan paista (wokki)pannulla kanan fileesuikaleet, kalapalat (esim. lohi) tai kalkkunasuikaleet (kaikki marinoimattomia) kypsäksi. (Kun omistat hyvän pannun, et tarvitse rasvaa paistamiseen!)
  2. Pilko vihannekset pieniksi ja lisää ne pannulle ja kasvikset ja kuullottele hetki.
  3. Lisää valintasi mukaan makaronit, riisit tai pieniksi paloiteltu peruna.
  4. Lisää n. 2,5dl vettä (niin että vesi peittää juuri ja juuri kaikki pannulla olevat ruoka-aineet)
  5. Lisää mausteet (reilulla kädellä mausteita!)
  6. Vippaa kansi päälle ja anna hautua välillä sekoitellen n.10-15 minuuttia, niin että kasvikset ovat pehmenneet sopivasti ja valitsemasi hiilihydraatinlähde on kypsää.
  7. Valmiiseen wokkiin voit lisätä raejuuston ja ei kun ääntä kohti!

Lohisalaatti

Tarvitset:

  • Lohikuutioita (ostan aina kalatiskiltä valmiiksi kuutioitua lohta, myydään nimellä keittokuutiot), voit laittaa lisäksi myös katkarapuja, jos ruokavaliosi sallii ;)
  • Kiinankaalia, jäävuorisalaattia tai mitä tahansa muuta salaattia!
  • Suippopaprikaa
  • Kurkkua
  • Kesäkurpitsaa
  • Miniluumutomaatteja
  • Punasipulia
  • Raejuustoa
  • Oliiviöljyä
  1. Paista ensin lohikuutiot kypsiksi ja mausta makusi mukaan (itse käytän ainoastaan suolaa, koska pidän itse lohen mausta)
  2. Kun olet paistanut lohen, leikkaa punasipuli renkaiksi ja paista sitä miedolla lämmöllä kalan rasvassa niin pitkään kun maltat ;) väh. 5min. Sipuli muuttuu ihanan makeaksi, mitä pidempään jaksat haudutella. Varo kuitenkin ettei se pala!
  3. Valmista lopuista raaka-aineista salaatti ja vippaa taas raejuustot ja oliiviöljyt päällä. NAM!

Tässä muutamia omia suosikkejani, joita varioin aina hieman :) Terveellinen ruoka voi siis tosiaankin olla myös nautinnollista ja hyvää (kumpa näitä saisi vaan syödä suurempia annoksia ;D). Itse teen päivän kahdesta suuremmasta ateriasta aina toisen lämpimänä ja toisen ruokaisana salaattina. Koen, että tuo lämmin ruoka on jotenkin enemmän "kunnon" ruokaa ja täyttävämpää. Varmasti tämä on kyllä enemmän joku henkinen juttu ;)

Toivottavasti joku sai näistä vinkkejä myös omiin ruokailuihinsa. Mukavaa keskiviikkoa. Kertokaahan, jos testailitte ruokia, että miltä maistui ;)


-Jenni-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti